Бира България

Бира България създава висококачествена бира по стара традиционна българска рецепта. Имаме стотици доволни клиенти, които растат с всеки изминал ден.

Социални сме:

a

Бирата в Европа

Бирата в Европа

Както разбрахме вече от първата статия, бирата директно се свързва с появата на цивилизациите /държавите/. След откриването на бирата, производството на зърно започва да нараства много. Древните хора били достатъчно интелигентни, за да осъзнаят, че тази напитка е за предпочитане пред мръсната и много често заразена вода от езерата и реките – нали помните, тогава не е имало водопроводи. 

Бирата е позната още от Античността и в Европа. 

Приготвянето на пиво е част от културата дори на класическите любители на виното – древните гърци и римляните. Пият го и аристократите, и обикновените хора. Използват го за лекарство и за разкрасяващи процедури.  Била на почит в народната медицина. Препоръчва се като лекарство още през 1550 г. пр. н. е., а Хипократ, бащата на медицината, я използва за борба с треска и като диуретик.

Бира България
Бира България

 По времето на най-големия разцвет на Римската империя бира се леела от граница до граница – перси и келти с еднаква страст пиели пиво между две битки.

През 1 век пр. н. е. Посидоний споменава, че е приготвил еликсир на основата на мед и пшеница. В Галия бирата се наричала „корма“ и била национална напитка, както и при германите. При разкопки в Обединеното кралство, са намерени плочи, от чийто надпис се разказва, че ще се издаде указ след битка да бъде раздавана бира на легионерите.

Бира – преди и сега

Разбира се, бирата по онова време изобщо не приличала на днешната – била доста мътна, гъста, без пяна и подправена с най-различни билки, включително репей, мирта, бъз, лавандула, глухарчета, пирен и какво ли още не. Правели я от хляб и от малц, от различни видове зърно – просо, ориз, ечемик, ръж или пшеница. Все пак предпочитан бил ечемика, защото не бил много добър за хляб и тази традиция се запазила в по-голямата част от Европа.

Пивото е известно и на населението по днешните български земи. За това – в следващата статия.