Бира България

Бира България създава висококачествена бира по стара традиционна българска рецепта. Имаме стотици доволни клиенти, които растат с всеки изминал ден.

Социални сме:

a

Производстовото на Бира е старо колкото човешката цивилизация

Производстовото на Бира е старо колкото човешката цивилизация

Свързваме появата на цивилизацията с няколко ключови открития на човека – земеделието, организирането на държавите и писмеността. Обединяването на хората в големи групи дава този така важен човешки ресурс за „опитомяване“ на природата и за последващата лавина от открития и изобретения. Едно от тях е бирата. Всъщност бирата даже се е появила по-рано и според някои изследователи самата тя по себе си е фактор, ускорил възникването на държавата и появата на организираното земеделие. Има държава – има зърно – има бира.

Най-старите напитки на човечеството

Пивото е една от най-старите и почитани напитки не случайно. Освен да утолява жаждата, да е част от ритуалите, посветени на боговете, тя е била и най-безопасна – представете си онези далечни времена без водопроводи и канализация; езерната и речната вода били пълна с бактерии.

Най-древния писмен документ за бирата е един химн към Нинкаси. Той служел както за молитва, така и като начин за лесно запомняне на рецептата за производство в една епоха на необразовани хора. В него се пеелo как Нинсаки размесва ечемичена смес с голяма лопата и я суши в пещ. После я накисва в съд, а понякога добавя добавя мед и фурми. 

Пивото е било толкова ценно, че появата му се свързва с различни богове – Озирис, богът на земеделието в Египет, богинята Хатор, която първа произвежда бира „със собствените си ръце“. Шумерите /живели в днешен Ирак/ дори си имали специална богиня на бирата и пивоварството – Нинкаси. Смята се, че именно те са откривателите на тази чудна течност. 

бира, цивилизация

Бира за младоженеца

Вавилонците надграждат наследстеното от шумерите. Те развиват малцовото производство и първи използват хмела като бирена съставка, като така стигат до характерния приятно горчив вкус на златната течност.

Там съществувала и много интересна традиция, според която през първия месец от сватбата бащата на булката трябвало всеки ден да черпи зет си с бира. Така според вавилонците младоженецът щял да разбере, че бирата може да бъде сменена, но булката – не.

„Човек, който сее лъжи за бирата, прави врагове“

– предупреждава великолепният писател Стивън Кинг. Ние също вярваме.

Египетското пиво

Пътят на пивото продължава в Египет. В царството на фараоните възникват работилници за приготвяне на малц и прочути пивоварни градове, като град Пелусий (Суни) на устието на река Нил. Постепенно износът на бира се превръща в изключително доходоносно начинание.

Кога и как бирата идва в Европа? И други интересни факти за слънчевото питие ще споделяме с вас в следващите статии.